About
Kaunis Iron driver järnmalmsgruvan i Pajala och har som ambition att utveckla världens första fossilfria och mest hållbara gruvdrift genom att elektrifiera hela produktionsprocessen samt transporterna. Man har under december 2022 fått klartecken till att expandera verksamheten med två nya dagbrott, Sahavaara och Palotieva samt tillstånd för 35 års gruvverksamhet.
Bolaget ägs av en rad näringslivsprofiler som Harald Mix, som grundat riskkapitalbolaget Altor och är medgrundare till H2 Green Steel och Northvolt, Peab-grundaren Mats Paulsson samt fastighetsmiljardären Erik Selin. Kaunis Irons styrelseordförande är den tidigare näringsministern och Swedbank-ordföranden Anders Sundström, som även är rådgivare till Northvolt och H2 Green Steel.
Head quarters
Luleå
Turnover
SEK billion 2,9 (2021)
Number of employees:
Website
Står inför kraftig expansion efter avgörande tillstånd i december 2022
Efter mer än tre års processande fick Kaunis Iron besked från Mark- och miljödomstolen att man får expandera med ytterligare två dagbrott, Sahavaara och Palotieva. Man får tillstånd för 35 års gruvverksamhet och det innefattar även en brytning av maximalt 10 ton järnmalm per år. Kort efter beskedet meddelade Länsstyrelsen och Naturvårdsverket, som varit drivande parter, att man inte kommer att överklaga domen.
“Det är otroligt viktigt för Kaunis iron, för våra anställda och för Pajala och alla dess invånare. Lyfter vi blick ytterligare är det viktigt för Sverige som gruvnation och för Sverige som exportnation”, säger VD Klas Dagertun till Dagens Industri.
Fram till 2025 handlar det om investeringar på två miljarder kronor för Kaunis Iron. Bolaget har själva sagt att det finns malm för produktion under en 20-årsperiod, men har ambitionen att använda hela tillståndstiden på 35 år.
“Det var skönt att få den marginalen. Vi bedriver ett aktivt prospekteringsarbete vilket vi hoppas kunna intensifiera när vi fått den långsiktigheten”, säger Klas Dagertun.
Fossilfritt samt elektrifiering av transporter och produktion 2025
Kaunis Iron och statliga Vattenfall har i början av 2021 tecknat en avsiktsförklaring om att utveckla en fossilfri och elektrifierad gruvdrift och målsättningen är att miljösatsningen ska vara i hamn till 2025.
"Vi har inga stora förbränningsprocesser som LKAB därför har vi ett relativt lågt koldioxidavtryck. Vårt anrikningsverk förbrukar mycket energi, men det är redan elektrifierat. Så den största påverkan vi har på miljön är transporterna.” säger VD Klas Dagertun.
I September 2022 framgick det att bolaget kommer satsa ca en halv miljard på nya eldrivna lastbilar och detta ska börja testas 2023. Målsättningen är att etablera en helt fossilfri fordonsflotta för att forsla världens mest hållbara järnmalm.
”Vi vill bygga upp en gruvverksamhet för kommande generationer, ett steg är att vi ska klara att ha fossilfria transporter 2025. Vi arbetar stenhårt just nu med att klara ut hur vi ska lösa logistiken med eldrivna lastbilar. Lyckas vi kan vi reducera koldioxidutsläppen med cirka 15 000 ton per år med nuvarande produktionstakt, det motsvarar utsläppen om du kör cirka 3000 varv runt jordklotet med en personbil, så det finns enorma miljövinster i detta projekt.” berättar Lars Wallgren, logistikchef på Kaunis Iron.
Lönsam verksamhet med attraktiva utdelningar
Den existerande verksamheten är kraftigt lönsam. Bolaget omsatte 2,9 miljarder SEK och gjorde en vinst på 1,25 miljarder SEK 2021 där 900 miljoner SEK delades ut till aktieägarna.
Urval av finansiella nyckeltal:
Nettoomsättning (2021): 2,9 miljarder SEK
EBIT (2021): 1,25 miljarder SEK
Stark balansräkning och skuldfritt
Stark kassa: 24 SEK/aktie
Utdelningar: 15 SEK/aktie för 2021
Länk till senaste årsredovisning
“Private companies have huge potential upside. The challenge is that they are usually closed to investment. We created Tioex as a new way in.”

Johan Hägglund
Founding Partner, CEO
Press
.png)
Not live